Mi ez az oldal?
     
külföldi hírek friss hír külföld aktuális külpolitika sajtó
 
Legyen a kezdőlapom november 21 kedd, Olivér
 
Apró Chat Humor Időjárás Kereső Otthon Szótár Térkép
Állás E-mail Hírek Játék Letöltés Oktatás Színház Üzlet
Állat Étel-Ital Hardver Kultúra Menetrend Rádió Toplista Utazás
Autó Egészség Horoszkóp Képek Mobiltelefon Sport Televízió Vírusirtás
Bank Fórum Ingatlan Könyv Műszaki cikk Szex Telefonkönyv Video
Blog Film Informatika Képeslap Nőknek Szórakozás Társkereső Zene
 
Autós hírek Bulvár hírek Gazdasági hírek Külföldi hírek Mozi & Film hírek Sport hírek
Belföldi hírek Egészség hírek Informatikai hírek Kulturális hírek Mobil & PDA hírek Tudományos hírek
 
 
KÜLFÖLDI HÍREK
 
A Harvard kisokost adott ki a hackertámadások kivédésére

2017. november 21. kedd 11:01

A Harvard Egyetem kedden ajánlásokat tett közzé azzal kapcsolatban, hogy az amerikai választások hogyan védhetők meg a hackertámadásoktól.

A 27 oldalas útmutató, amely már a kiadást megelőzően a Reuters birtokába jutott, felhívja a kampányfőnökök figyelmét arra, hogy már a kezdetektől hangsúlyozzák a biztonságot, és ragaszkodjanak az olyan gyakorlatokhoz, mint például az e-mailek és dokumentumok hitelesítése, valamint a teljes körűen titkosított üzenetküldés a különféle szolgáltatásokon keresztül, beleértve a Signal-t és a Wickr-t.

Az iránymutatások célja csökkenteni a kockázatokat mind az alacsonyabb költségvetésű helyi választásokon, mind pedig a nagyobb tétű kongresszusi megmérettetéseken, amelyek jövőre esedékesek. Bár a javaslatok többsége kicsi, vagy semmilyen költséggel nem jár, és a biztonsági szakembereket szimplán a józan paraszti ész használatára buzdítja, a hírhedt támadások, többek között Hillary Clinton kampányvezérének, John Podesta e-mailjeinek kiszivárogtatása azért bizonyultak sikeresnek, mert a Demokrata Párt például még az alapvető biztonsági gyakorlatokat sem követte.

A folyamatban lévő projektet a harvardi Belfer Center for Science and International Affairs vezeti, és olyan vállalatok biztonsági vezetőire támaszkodik, mint a Google, a Facebook és a CrowdStrike kiberbiztonsági cég. (A teljes kézikönyv eredeti nyelven ITT ÉRHETŐ EL online.)

?Azt hallottuk a téma kapcsán a választási kampányokban résztvevőktől, hogy eddig nem létezett egy olyan átfogó dokumentum, amely felhívná a figyelmet a hackertámadások minden veszélyére? ? mondta Debora Plunkett, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) 31 éves ?veteránja?, aki idén csatlakozott a Belfer Központhoz. ?Voltak a biztonsági szakértők, akik megértették a védelem fontosságát, illetve voltak a választási szakértők, akik megértették a kampányok bonyolultságát. És ugyan mindkét fél nagyon szívesen tanult a másiktól, de eddig semmi sem volt, ami ténylegesen összehozza a kettőt? ? tette hozzá.

Plunkett elmondta, hogy a cél egy mindenki által könnyen emészthető áttekintés volt, amely reális és egyben hasznos is.

A kézikönyv az első erőfeszítés a Belfer Központ négy hónapos, ?Védjük a digitális demokráciát? programjának kapcsán, amelynek vezetői közt olyan republikánus és demokrata politikusokat is találhatunk, akik aktívan részt vettek a 2016-os elnökválasztási kampányban.

A központ ezen kívül a program keretében diákokat tervez kiküldeni minden államba, hogy könnyebb legyen megérteni a különféle szavazati technológiákat és eljárásokat. Az ötlet az, hogy az említett diákok bevált gyakorlatokat ajánlanak majd minden egyes telepítéshez. Ez magában foglalhatja a szoftverfrissítéseket, a biztonsági másolatokat és az ellenőrzéseket.

A Belfer társigazgatója, Eric Rosenbach szerint lesz egy másik, tavaszra tervezett útikalauz is, amely azokat az állami választási tisztviselőket célozza majd meg, akik a tényleges szavazatszámlálást felügyelik, és akiknek olyan propagandával is foglalkozniuk kell, amely félrevezetheti vagy eltántoríthatja a választókat.

?Az információs műveletek megakadályozása természeténél fogva kormányzati felelősség, és ugyan a technológiai cégek döntenek majd arról, hogyan járnak el a platformjaikon, de mindig az állami szervezetek az áldozatok? ? fogalmazott Rosenbach.

A projekt továbbá mindeddig nem szolgált tanácsokkal az internetes vállalatok számára, amelyek össztűz alá kerültek, amiért ?lehetővé tették a hamis orosz propaganda terjedését felületeiken?. Ez később jöhet, mint ahogy egy szélesebb körű program is, amely az információ villámgyors terjedésének veszélyeire hívná fel a figyelmet.

Forrás: Reuters


FM: szaktudást is vinnének a kínaiak

2017. november 21. kedd 11:00

A szőlő-bor, a gabona és a burgonyaágazat magyarországi eredményeiről, illetőleg a szakmai együttműködés lehetőségeiről tájékozódott a kínai Ningxia Hui Autonóm Tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban. A küldöttséget Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár fogadta - tájékoztatott a tárca.


A The New York Times felfüggesztette megbízatásából fehér házi tudósítóját szexuális zaklatás vádja miatt

2017. november 21. kedd 10:43

A férfi beismerően nyilatkozott, de hangsúlyozta: valamennyi esetben közös megegyezésről volt szó, azaz a nők beleegyezésével történt minden.
Mit tehetünk derékfájás ellen?

2017. november 21. kedd 10:40

Aki napi 8-10 órában ülőmunkát végez, az szinte biztosan megtapasztalta már a hátfájás, a nyak-, a kar- és a derékfájás érzését. A kínzó panaszok legjobb ellenszereiről, a megfelelően kialakított munkahelyről és a funkcionális gyógytornáról Bányai Nikolett, a Budai Fájdalomközpont gyógytornásza beszélt.


Meglátogatta Putyint a szír elnök

2017. november 21. kedd 10:32

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a dél-oroszországi Szocsiban Bassár el-Aszad szíriai elnökkel találkozott, akivel megvitatta a politikai rendezés aktuális kérdéseit a közel-keleti országban – közölte a Kreml sajtószolgálata kedden.

A tájékoztató szerint az orosz elnök elismerően szólt azokról az eredményekről, amelyeket a szíriai kormányerők a terrorcsoportok elleni küzdelemben értek el. Hangoztatta ugyanakkor, hogy a terrorizmus elleni végső győzelem még messze van.

A terrorizmus elleni harc befejeződésével a hosszú távú politikai rendezés lett a fő szempont – mondta, egyben örömmel fogadta azt, hogy Aszad kész együttműködni mindenkivel, aki békét és rendezést akar.

Putyin megemlítette, hogy szerdán Szocsiban találkozik Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni köztársasági elnökkel. Jelezte továbbá, hogy tárgyalni akar Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, katari emírrel, Donald Trump amerikai elnökkel és regionális vezetőkkel.

A mintegy 4 órás találkozón az orosz elnök kiemelte, a kazahsztáni Asztanában folyó béketárgyalások lehetőséget teremtettek arra, hogy mélyreható párbeszéd kezdődjön a szíriai ellenzékkel, illetve a folyamat eredményeképpen sikerült kialakítani a szíriai feszültségmentesítési övezeteket.

Aszad, aki a beszámoló szerint munkalátogatást tett Oroszországban, megköszönte Putyinnak a Szíriának nyújtott katonai és politikai támogatást. A segítség eredményeképpen, mint mondta, Szíria számos körzetét megszabadították a terroristáktól, és ezekbe az övezetekbe visszatérhettek az onnan korábban elűzött lakosok. Az ENSZ alapokmányának, az ország szuverenitásának és függetlenségének tiszteletben tartása alapján nyújtott orosz segítséggel sikerült számos területen haladást elérni – szögezte le.

Továbbra is számítanak Oroszországra abban, hogy szavatolja a külső erők be nem avatkozását a politikai folyamatokba – hangoztatta a szíriai elnök.

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters


Robbanások az Egyesült Államok keleti részén

2017. november 21. kedd 10:20

Robbanások ráztak meg egy kozmetikai termékeket gyártó üzemet a New York államban lévő New Windsorban: az első detonációt akkor követte a második, amikor a kiérkező tűzoltók épp az oltási munkálatokat végezték.


Kerényi Imre: Pénzügyminiszternek Sorost

2017. november 21. kedd 10:00

Álmai kormányában helyet kaphatna pénzügyminiszterként Soros György
Pilóta nélküli autóflottával robbantana az Uber

2017. november 21. kedd 09:39

Az Uber amerikai fuvarmegosztó szolgáltató cég 24 ezer Volvót vásárol, hogy létrehozza saját, önvezető, pilóta nélküli autóflottáját.

A kínai tulajdonban lévő svéd gyártó 2019 és 2021 között szállítja le a Volvo XC90-es városi terepjárókat (SUV). Egy-egy ilyen autó jelenlegi alapára mintegy 50 ezer dollár (közel 13 millió forint).

A Volvókat különleges adóvevővel, kamerával és az Uber által kifejlesztett számítógépes programmal látják el. Az Uber jelenleg több amerikai városban Volvo és Ford típusú önvezető autókat üzemeltet kísérleti jelleggel.

A vállalat, amely jelenleg a világ csaknem 500 városában nyújt internetes fuvarmegosztó szolgáltatást, több mint 600 millió dolláros negyedéves veszteséget halmozott fel, tavaly pedig 2,8 milliárd dolláros veszteséget termelt.

Kapcsolódó cikkünk: Az önvezető taxik gondot okozhatnak a tömegközlekedési hálózatoknak

Forrás: MTI/AP/TASZSZ


Vágott dohányt rejtett a motorháztető alá

2017. november 21. kedd 09:37

A nyírábrányi rendőrök az ellenőrzött járműben közel 10 kilogramm dohányárut találtak.


Tragikus! Még élhetett a konténer mellett hagyott csecsemő

2017. november 21. kedd 09:21

Az újszülött kislányról a köldökzsinórt sem vágták le.
Mi mindent tud rólunk a Google?

2017. november 21. kedd 09:20

Nagyjából, mert az általunk elérhető adatbázisból biztosan eltűnnek, de hogy a Google szervereiről is nyomuk vész-e, abban nem lehetünk biztosak. A magánéletért aggódóknak már az is fontos, hogy az azonosítójukkal elérhető adatokat eltakaríthatják. Hiszen, ha a jelszavukat feltörik, vagy a számítógépet bekapcsolva felejtik, jószerével az egész életünk a kíváncsiskodók szeme elé kerül.


Putyin nyakába borult a szíriai elnök

2017. november 21. kedd 09:04

Bassár el-Aszad Szocsiba ment, köszönetet mondott, és nagyon egyetértett Putyinnal.

Megint bejelentették az Iszlám Állam végét

2017. november 21. kedd 09:03

Ezúttal az iráni elnök beszélt a terrorszervezet megszüntetéséről. De nem olyan könnyű teljesen eltüntetni.
Hová költöznek a londoni uniós hivatalok a Brexit után?

2017. november 21. kedd 09:00

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot (EBA) pedig Párizsba fogják költöztetni Londonból az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése után ? döntött az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben.


Visszaéltek Liptai Claudia nevével

2017. november 21. kedd 08:56

Hazugságokkal reklámozza magát az interneten egy fogyókúrás hatású szer gyártója.
Az iráni atomalkuról tárgyal az EU és Irán

2017. november 21. kedd 08:48

Megkezdődtek hétfőn a közép-iráni Iszfahán városban azok a tárgyalások Teherán és az Európai Unió között, amelyek legfőbb napirendi pontjai között szerepel Teheránnak a nemzetközi közösséggel kötött atomalkuja és az emberi jogok helyzete Iránban.

Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint a kétnapos tárgyalásokon a delegációkat Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, illetve Helga Schmid, az Európai Unió külügyi szolgálatának főtitkára vezeti.

A politikai párbeszéd néven intézményesített fórum mostani találkozójának napirendi pontjai között olyan témák vannak még, mint a kétoldalú kereskedelem, a környezetvédelem és az energiaügyek, valamint egy EU-misszió létrehozása Teheránban – utóbbit már évek óta tervezik.

Irán 2015 nyarán egyezett meg Németországgal, Kínával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal atomprogramjának korlátozásáról az ellene életbe léptetett szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. A megállapodást azonban az idén hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök többször is megkérdőjelezte. A megváltozott amerikai álláspont ellenére az EU továbbra is a megállapodás végrehajtására törekszik. Aragcsi pedig korábban kijelentette: Teherán nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti a megállapodást.

Ami az emberi jogokat illeti, az EU és Teherán egészen másképp vélekedik az iráni helyzetről, és az uniós fél rendszeresen szóvá teszi a közel-keleti országban végrehajtott kivégzéseket is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa


Siker! Magyar bor a világ száz legjobbja között

2017. november 21. kedd 08:42

A tokaji pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a 20. helyezést érte el.
Megszünteti a haiti menekülteknek nyújtott különleges státust az USA

2017. november 21. kedd 08:40

Az amerikai belbiztonsági minisztérium hétfőn bejelentette, hogy megszünteti a 2010-es földrengés után a Haitiról az Egyesült Államokba menekülteknek nyújtott különleges státust.


Megérkezett Washingtonba a Fehér Ház hivatalos karácsonyfája

2017. november 21. kedd 08:39

A hagyományoknak megfelelően a first lady fogadta a fenyőfát a Fehér Ház északi bejáratánál.
Merkel nem gondolkodik a lemondásán

2017. november 21. kedd 08:26

Angela Merkel német kancellár a ZDF országos köztelevíziónak egy este adásba kerülő interjúban – az előzetesen ismertetett részletek szerint – elmondta: nincs szó arról, hogy távozna pártelnöki vagy kormányfői tisztségéből.

“Nem merült fel, hogy levonjak személyi konzekvenciákat” – fogalmazott. “Igyekezni fogok” – mondta arra kérdésre, hogy egy év múlva is ő lesz-e még a kancellár. Hozzátette: készen áll arra, hogy továbbra is viselje a kormányzás felelősségét.

Angela Merkel nyilatkozott a másik országos köztelevíziónak, az ARD-nek is, amelynek a távozás kérdéséről – ugyancsak az előzetes részletek szerint – azt mondta, a választási kampányban megígérte, hogy négy évre, a teljes ciklusra vállalja a kormányzás feladatát, ha pártja győztesen kerül ki a küzdelemből, és a ciklusból még csak két hónap telt el, így ez a kérdés nincs napirenden.

Mindkét interjúban hangsúlyozta, hogy a “célegyenesben” fulladtak kudarcba az egyeztetések a CDU/CSU pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányáról.

A pártok színe (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány szerinte “lehetséges lett volna”, a leginkább vitatott ügyekben, így a migráció kérdéseiben is sokat közeledtek az álláspontok. A legnehezebb ügyeket “szinte már megoldottuk, és most először tárgyaltunk egy bevándorlási törvényről” – mondta.

A kudarc oka az, hogy az FDP kilátástalannak ítélte meg a megbeszélések folytatását. Ezt a helyzetértékelést “nem osztom” – fejtette ki Angela Merkel, megjegyezve, hogy már vasárnap reggel óta voltak arra utaló jelek, hogy a liberálisok ki akarnak szállni az egyeztetési folyamatból. Elmondta, hogy tiszteletben tartja a párt döntését, bár úgy látja, az FDP ezzel azt üzeni választóinak, hogy nem érvényes mindaz, amit korábban ígértek.

A másik partnerről, a Zöldekről viszont elismerően nyilatkozott. Kiemelte, hogy az október 18-án kezdett tárgyalássorozat révén bizalmon alapuló, jó viszonyt alakítottak ki az ökopárttal.

Arra a kérdésre, hogy lát-e még lehetőséget a megbeszélések felújítására, elmondta, hogy az FDP “nagyon alaposan megfontolta” a döntést, ezért ez a kérdés fel sem merül.

A lehetséges további fejleményekről szólva kiemelte, hogy “nagyon szkeptikusan” viszonyul a kisebbségi kormányzás gondolatához, és jobb megoldásnak tartaná az előrehozott választást, ha végképp nem sikerül többségi kormányt alakítani, de a következő lépésekről nem neki, hanem Frank-Walter Steinmeier államfőnek kell döntenie. Leszögezte, hogy Németország az egyeztetések kudarcának ellenére továbbra is stabil ország.

Az eddigi koalíciós partnerrel, a szociáldemokrata párttal (SPD) 2013-ban kezdett kormányzás folytatásának lehetőségéről megjegyezte: nem lenne jó kezdet egy újabb koalícióhoz, ha bárki is a távozásához kötné az együttműködést a CDU/CSU-val.

Mi a németek véleménye?

Egy hétfőn ismertetett felmérés szerint a németek 53 százaléka helytelennek tartja az FDP döntését, míg 43 százalék szerint érthető, hogy a liberálisok felálltak a tárgyalóasztaltól, zátonyra futtatva a Jamaica-koalíció tervét.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 45 százaléka az előrehozott választásokban látja a Jamaica-koalíció elképzelésének bukásával kialakult helyzet megoldását, míg 27 százalék a nagykoalíció – a CDU/CSU és az SPD közös kormányzásának – folytatását pártolná, és 24 százalék szerint a CDU/CSU-nak kisebbségben kellene kormányoznia.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés alapján az előrehozott választás nem eredményezne nagy változást; amennyiben most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, az eredmény nagyjából megegyezne a szeptemberi Bundestag-választás eredményével.

A CDU/CSU a szavazatok 31 százalékát gyűjtené össze, míg szeptemberben 32,9 százalékot szerzett, az SPD pedig a szeptemberi 20,5 százalék után a szavaztok 21 százalékát szerezné meg. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 12,6 százalék után 12 százalékot szerezne, az FDP 10,7 százalék helyett 10 százalékos eredményt érne el, az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 9,2 százalék helyett 9 százalékon végezne, a Zöldek pártja pedig 8,9 százalék helyett 12 százalékot szerezne – mutatta ki a Forsa RTL/n-tv-Trendbarometer nevű felmérése.

Kapcsolódó cikkünk: Patthelyzet alakult ki a német kormányalakítás körül

Forrás: MTI


Az EB szankcionálhatja Lengyelországot

2017. november 21. kedd 08:20

Tavaly kötelezettségszegési eljárás indult Európa utolsó érintetlen erdejének ritkítása miatt.
Lejárt a határidő, akcióba léptek a zimbabwei elnök ellen

2017. november 21. kedd 08:14

A dél-afrikai államban kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) bejelentette, hogy kedden indítványt terjeszt be a Robert Mugabe államfő elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására, bár hétfőn olyan értesülések is lábra kaptak, hogy az elnök már beleegyezett a lemondásba.

Simon Moyo, a ZANU-PF szóvivője szerint a párt egyhangúlag hozott döntést az indítvány beterjesztéséről. A kormánypárt egyben hivatalosan is értesítette a múlt heti katonai puccs nyomán házi őrizetbe helyezett Mugabét, hogy megfosztották pártelnöki tisztségétől.

Az államfő ugyanakkor azt jelentette be, hogy kedd reggelre kabinetülést hívott össze. Ezen – mint Mugabe főtitkára elmondta – minden miniszter részvételére számítanak.

A ZANU-PF központi bizottsága már korábban jelezte: hétfő délig ad időt Mugabének arra, hogy önként lemondjon, különben alkotmányos eljárás keretében kezdeményezik leváltását. A határidő lejártát követően Paul Mangwana, a ZANU-PF egyik képviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a kormánypárt kedden akarja elindítani az államfő leváltását célzó eljárást, és szándékukban áll e célból létrehozni egy parlamenti bizottságot, amelynek – Mangwana feltételezései szerint – esetleges döntése esetén akár már szerdán lehetséges, hogy “kiszavazzák” Mugabét. Egyben jelezte, hogy számítanak az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) támogatására is. Mangwana szerint a legfőbb vád a 93 éves elnök ellen az, hogy “lehetővé tette feleségének, hogy bitorolja a kormányzati hatásköröket”, és az, hogy “túl idős, és segítség nélkül még járni sem tud”.

Mugabe vasárnap tárgyalt a katonai vezetőkkel, és az elnöki hivatal nevének elhallgatását kérő egyik illetékese az elnök televíziós beszéde előtt arról tájékoztatta a sajtót, hogy az államfő beleegyezett a lemondásba. Mugabe vasárnap esti televíziós beszédében ezzel szemben nem jelentette be lemondását, és közölte, hogy ő fog elnökölni pártja decemberi kongresszusán. Tovább

Az arrogáns Mugabe figyelmen kívül hagyja a ZANU-PF-et – állt az egyik helyi újság szalagcímében. “Lejárt az időd” – mondta Mugabének Chris Mutsvangwa, a zimbabwei háborús veteránok vezetője egy sajtótájékoztatóján. Mutsvangwa egyúttal megjegyezte: a háborús veteránok szövetsége bíróságra megy, hogy eljárás keretében szerezzen érvényt igazának, amely szerint Mugabe mint vezető “elhanyagolta kötelességét”. A háborús veteránok és ellenzéki aktivisták is jelezték: további tüntetéseket fognak tartani annak érdekében, hogy távozásra kényszerítsék Mugabét.

A CNN amerikai hírtelevízió a nap folyamán egy forrást idézve arról számolt be, hogy Mugabe beleegyezett abba, hogy lemond, és meg is fogalmazta a lemondásáról szóló levelet. Más források ezt nem erősítették meg.

Időközben Edgar Lungu zambiai elnök a zimbabwei fővárosba, Hararéba küldte elődjét, Kenneth Kaundát, hogy “méltóságteljes távozásra” bírja Mugabét.

Harare, 2017. november 20. Constantino Chiwenga tábornok, a zimbabwei hadsereg parancsnoka (k) sajtótájékoztatót tart  Hararéban 2017. november 20-án. A dél-afrikai államban kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) ezen a napon indítványt terjeszt be a Robert Mugabe megbuktatott államf? elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására. A hadsereg öt nappal korábban átvette az ország irányítását a kormánytól, és házi ?rizetbe helyezte Mugabét, akit november 19-én pártjának központi bizottsága leváltotta a pártelnöki tisztségér?l. (MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

Harare, 2017. november 20.
Constantino Chiwenga tábornok, a zimbabwei hadsereg parancsnoka (k) sajtótájékoztatót tart Hararéban 2017. november 20-án. A dél-afrikai államban kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) ezen a napon indítványt terjeszt be a Robert Mugabe megbuktatott államfő elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítására. A hadsereg öt nappal korábban átvette az ország irányítását a kormánytól, és házi őrizetbe helyezte Mugabét, akit november 19-én pártjának központi bizottsága leváltotta a pártelnöki tisztségéről. (MTI/AP/Tsvangirayi Mukwazhi)

A válság november 6-án kezdődött, amikor Mugabe menesztette alelnökét. Emmerson Mnangagwa elhagyta az országot, menesztésével az államfő felesége, Grace Mugabe tűnt az utódlásra esélyes jelöltnek.

November 13-án Constantino Chiwenga vezérkari főnök bejelentette, hogy a hadsereg nem habozik közbelépni a politikai feszültségek lecsillapítása érdekében. Másnap páncélozott járművek jelentek meg Harare elővárosaiban. A katonák éjjel bevonultak a városba, átvették az ellenőrzést az állami műsorszolgáltató felett. A hadsereg múlt szerdán bejelentette, hogy átvette az ország irányítását a kormánytól, Mugabét pedig házi őrizetbe helyezték.

A vezérkari főnök hétfőn újra nyugalomra és türelemre intette a lakosságot, továbbá mindenkit arra szólított fel, hogy tartsa tiszteletben az ország törvényeit.

A zimbabwei belpolitikai helyzettel kapcsolatosan megszólalt Theresa May brit miniszterelnök egy meg nem nevezett szóvivője is, aki azt mondta: “Nem tudjuk még, hogyan alakulnak a fejlemények Zimbabwében, de az egyértelműnek tűnik, hogy Mugabe elvesztette az emberek és pártja támogatását”.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP/Reuters/APA/EFE/TASZSZ


312,50 forinton az euró

2017. november 21. kedd 08:10

A svájci frank árfolyama 268,10 forintról 268,15 forintra nőtt.
Pánik

2017. november 21. kedd 08:00

Az olasz és orosz események a sajtóban - Az angol lapok vezetik félre legkevésbé közvéleményüket
Chemtrail: itt a bizonyíték, hogyan töltik a vegyi anyagot a repülőbe - videó

2017. november 21. kedd 06:44

Régóta keringenek teóriák arról, hogy a kondenzcsík nemcsak légköri jelenség. Napi vicc.
Helyreigazítás

2017. november 21. kedd 06:30

A Népszava online honlapon 2017. október 27. napján 06:27 órától elérhető ?Dézsmálok? címmel megjelent cikkben...
Zaklatásos teleregény

2017. november 21. kedd 06:27

Precízen, szinte egy professzionális forgatókönyv szerint adagolják a bombasztikus híreket.
Józan ész

2017. november 21. kedd 06:26

A választáshoz közeledve a baloldali pártok alaptalan kijelentésekkel terhelik a választókat.
Olcsó népszerűség

2017. november 21. kedd 06:25

Németh Péter szombati jegyzetében - Bátran cigányozzunk!- Orbán Viktor kongresszusi beszédének egy részletét elemzi.
Ráhel Lőrince

2017. november 21. kedd 06:11

Szabálysértés-e egy étterembe beülni úgy, hogy kösz, nem kérek semmit? Igen, ha a törvényeket a feljelentő Zsidai Roy írná és olvasná, értelmezné...
Merkel nélkül nincs Európa

2017. november 21. kedd 06:09

A lehető legrosszabb forgatókönyvvel zárultak a német koalíciós egyeztetések.
Lenni és látszani

2017. november 21. kedd 06:07

"Soros György soha nem tett ilyen kijelentést. Ez hazugság."
Hosszú oldal - Metálvilla

2017. november 21. kedd 06:05

Fogalmam sincs, honnan tud egy hatéves kislány AC/DC-dalszövegeket kívülről.
Méltányos szavazás

2017. november 21. kedd 06:03

A Demokratikus Koalíciónak a határon túli magyarok szavazati joga ügyében indított aláírásgyűjtési akciója, amint várható volt, a legkülönbözőbb reakciókat váltotta ki.
A fontos dolgok helyben dőlnek el

2017. november 21. kedd 06:01

Komoly érzelmi hullámverést okozott a közvélemény erre fogékony köreiben az a közelmúltban napvilágra került hír, hogy stratégiai partnerségi megállapodást köt a kormány a Munkástanácsok Szövetségével.
Neymar távozna Párizsból

2017. november 21. kedd 05:58

A brazil világklasszist a szezon elején a párizsiak 222 millió euróért vették meg az FC Barcelonától.
Khedirát vinnék a vb-re a tunéziaiak

2017. november 21. kedd 05:57

A 23 éves labdarúgó bátyjával ellentétben, még nem szerepelt a felnőtt nemzeti együttesben.
Továbbjuthat a címvédő

2017. november 21. kedd 05:55

Az ötödik fordulóban bebiztosíthatja továbbjutását a Real Madrid, ha nyerni tud az APOEL vendégeként.
Ismét győztes pályára állna a Szeged

2017. november 21. kedd 05:51

"A hátunk mögött van egy nehéz időszak. A sors most adott nekünk két pontot és önbizalmat."
Ők az idei év Hazám-díjasai

2017. november 21. kedd 05:50

Az elismerést november 25-én adják át, előtte egy szál virággal tisztelegnek József Attila sírjánál.
Klezmerrel indul az év

2017. november 21. kedd 05:49

A Budapest Klezmer Band január 1-jén Palya Beával együtt lép színpadra.
Rangos elismerés a Budapest Noir zenéjének

2017. november 21. kedd 05:48

Pacsay Attila nyerte a legjobb külföldi filmzene díját a Hollywood Music in Media Awards-on.
A fantázián is túl - Mit olvas a kiskamasz?

2017. november 21. kedd 05:46

A 9-12 éveseknek szánt irodalom számos kincset rejt magában, kis felfedezőkre várva.
Elsikálni a bűnt

2017. november 21. kedd 05:45

Tolsztoj A sötétség hatalma című drámáját Budaörsön rendezte meg Alföldi Róbert.
Földrengés az óceán alatt

2017. november 21. kedd 05:40

A rengés epicentrumától számított 300 kilométeres körzetben szökőár-figyelmeztetést adtak ki.
Leszboszi munkabeszüntetés

2017. november 21. kedd 05:37

A görög szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok elleni tiltakoztak a helyiek.
Alkotmányellenes a kurd népszavazás

2017. november 21. kedd 05:36


Előre hozott választás réme kísért Berlinben

2017. november 21. kedd 05:31

Nem lesz német Jamaica-koalíció.
Istent faragtak Putyinból

2017. november 21. kedd 05:30

"Ha valaki nyomást akar gyakorolni az orosz elnökre, a gazdag oroszokat kell ellene fordítania."
A Roszatom szerint márpedig Paks2 biztonságos

2017. november 21. kedd 05:26

Jávor Benedek: gondok lehetnek a bővítés telephelyének földrengésbiztonságával is.
Devizahitel az EIB-től

2017. november 21. kedd 05:24

Kétszázmillió euró hitelt vett fel Magyarország.
Új Mészáros-üzletek

2017. november 21. kedd 05:23

Habony Árpád rokonainak üzletrészét vette meg.
Kérészéletű olajáresés

2017. november 21. kedd 05:20

8 forinttal csökken a benzinár szerdától - már nem csak Mezőkövesden.
Albánia segítséget kért a bűnbandák ellen

2017. november 21. kedd 05:18

Egyesek közülük vígan élnek az EU-tagországokban az albán miniszterelnök szerint.
Jó fiú a pókerarc mögött

2017. november 21. kedd 05:16

Él az országban egy édesanya, akinek a legnagyobb félelme, hogy a fiát fájdalom éri, de senki nem veszi észre.
Jelentse, ha rosszul van egy tablettától

2017. november 21. kedd 05:10

Egyhetes európai figyelemfelhívó médiakampány kezdődött.
Elérhetetlen az Új Népszabadság blogja

2017. november 21. kedd 05:09

A főszerkesztő tiltakozik az eljárás ellen.
Kellemetlen pillanatok várhatnak Balog miniszterre

2017. november 21. kedd 05:07

A Független Diákparlament tagjai kicsit megszorongatnák az Emmi vezetőjét.
A KOM bezavarhat a hatalom kommunikációjába

2017. november 21. kedd 05:06

A Fideszt azon a terepen kell megverni ahol a leggyengébb: a valódi problémák megoldásában.
Rendszerhibák a közmunkában

2017. november 21. kedd 05:02

Sok hátrányos helyzetű település épp azért marad ki a programból, mert az túl nagy terhet jelentene.
Közigazgatási múlttal előnyben

2017. november 21. kedd 05:00

A kormányzat indoklása mögül ismét kilóg a politikai lóláb.
Kabinos drótkötélpályát terveznek az izraeli Siratófalhoz

2017. november 21. kedd 02:30

Hetvenhárom, egyenként 10-személyes kocsi haladna a drótkötélpályán a Siratófal melletti Szemét-kapunál tervezett végállomáshoz, ami lehetővé tenné, hogy csúcsforgalomban óránként akár háromezer utast is szállítsanak.
Nem ihatnak többé szeszt az amerikai katonák Japánban

2017. november 20. hétfő 23:00

Se a támaszponton, se a kocsmában, sem otthon.

Az eltűnt argentin tengeralattjáró zaját fedezhették fel

2017. november 20. hétfő 22:25

Olyan, mintha szerszámmal vernék a tengeralattjáró falát a matrózok.
Így még az életbe nem néztek be rajtacsapást a kommandósok - videó

2017. november 20. hétfő 21:55

Lehet, hogy a TEK nem talál oda, de a SWAT ennél is nagyobbat égett!
Visszahívta fehér házi tudósítóját a New York Times szexuális zaklatás vádja miatt

2017. november 20. hétfő 20:52

Glenn Thrusht azonnali hatállyal felmentették.
A romániai gyerekek több mint fele nem jár óvodába

2017. november 20. hétfő 20:48

És a szegénységnek kitett gyerekek aránya duplája az Európai Unió átlagának.
Soros mást gondol a "Soros-tervről", mint a Fidesz

2017. november 20. hétfő 20:44

Gyűlöletkampányra igazságkommunikáció.
Betiltották a nyilvános szotyizást egy román városban

2017. november 20. hétfő 20:34

De Buzăuban a ruhákat sem lehet a teraszokon szárítani, vagy ház előtt szőnyeget porolni.

ATP-vb - Dimitrov lett a világbajnok

2017. november 20. hétfő 20:25

A teniszező három szettben, 2 óra 32 percig tartó csatában 7:5, 4:6, 6:3-ra legyőzte David Goffint.
Kedd: hajnalban lehet hó, aztán sok eső, de azért ne bánkódjon

2017. november 20. hétfő 20:17

A csúcshő 2-9 fok között alakul.
Merkel nem lép vissza és nem érzi hibásnak magát

2017. november 20. hétfő 20:13

A kancellár nyitott arra is, hogy a szociáldemokratákkal újra tárgyaljanak a nagykoalícióról.

Napi 100 ezer euró, ha nem áll le a lengyel őserdőirtás

2017. november 20. hétfő 19:40

Döntött az Európai Bíróság, le kell állítani a bialowiezai fakivágásokat.
Halott csecsemő egy társasháznál - Videó

2017. november 20. hétfő 19:35

Egy konténer mellett hevert a kis test.
Mégis lemond Mugabe

2017. november 20. hétfő 19:35

A katonákkal kötött alku értelmében a zimbabwei elnök és felesége teljes védettséget kap.
Újabb szankciókat tervez Észak-Korea ellen az amerikai kormányzat

2017. november 20. hétfő 19:31

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy kormánya Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi és további szankciókat helyezett kilátásba, melyeket kedden ismertet majd részletesen.

Az elnök a kormányülést követően a Fehér Házban újságírók jelenlétében jelentette be a döntést. “Ennek már régen meg kellett volna történnie” – fogalmazott, és a lépést a “maximális nyomásgyakorlás” részeként említette.

Trump “gyilkosnak” nevezte az észak-koreai rezsimet, és további szankciókat helyezett kilátásba, ezeket azonban ezúttal nem sorolta fel, csupán annyit közölt: az új büntetőintézkedéseket kedden jelenti be. Hangsúlyozta, hogy Észak-Korea “amellett, hogy nukleáris pusztítással fenyegeti a világot, visszatérően nemzetközi terrorakciókat, köztük külföldön elkövetett gyilkosságokat támogatott”.

Trump megemlítette Otto Warmbier amerikai egyetemista esetét is: a fiatalembert Phenjanban letartóztatták és tárgyalás után munkatáborba vitték. Innen kómában hozták vissza az idén júniusban az Egyesült Államokba, ahol egy cincinnati kórházban eszmélete visszanyerése nélkül elhunyt.

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők az AP amerikai hírügynökségnek terrorcselekményként említették Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a meggyilkolását is idén februárban egy malajziai repülőtéren.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. Észak-Korea egyszer már rajta volt ezen a listán, 1988 és 2008 között, mert állampolgárai 1987-ben 115 halálos áldozatot követelő bombamerényletet követtek el egy dél-koreai repülőgép ellen.

2008-ban azonban az akkori amerikai kormányzat levette az országot a listáról, annak érdekében, hogy Phenjant rábírja nukleáris fegyverkezési programjának leállítására.

Forrás: MTI


Elfogatóparancs tanárok ellen Törökországban

2017. november 20. hétfő 19:28


Emberhalál a síneken - Egyetlen este két vonatgázolás

2017. november 20. hétfő 19:24

Azegyik tragédia Budapesten, a másik Algyő közelében történt.
A Brexit miatt Amszterdamba költözik az Európai Gyógyszerügynökség

2017. november 20. hétfő 19:08

Amszterdamba költöztetik az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Londonból az Egyesült Királyság uniós tagságának tervezett megszűnése után – döntött a tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn Brüsszelben.

A tagországok európai ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek délutáni tanácsülésén többfordulós, titkos szavazás útján választották ki az új székhelyet. A jelenleg még a brit fővárosban működő, de a Brexit miatt költözni kényszerülő szervezet új székhelyére eredetileg tizenkilenc tagállam pályázott, Horvátország, Írország és Málta azonban később visszalépett.

A fogadóirodák az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdamot, Milánót és Pozsonyt tartották a legnagyobb esélyesnek, utóbbi helyett azonban Koppenhága került be a voksolás második fordulójába, a harmadikba pedig már csak a holland és az olasz város.

A tárcavezetőknek ezután még az Európai Bankhatóság (EBA) új székhelyéről is szavazniuk kell.

Forrás: MTI


Téves

2017. november 20. hétfő 19:01


A "nem fontosak" demonstráltak - Nekik is járhatna a metró

2017. november 20. hétfő 18:43

A 3-as metró felújításából kispórolják az akadálymentesítést.
Felrobbantottak egy stadiont az USA-ban - videó

2017. november 20. hétfő 18:41

25 éve épült, 15 másodperc alatt semmisült meg az Atlanta Falcons amerikai futballcsapatának egykori otthona.
Meghalt a sorozatgyilkos szektavezér

2017. november 20. hétfő 18:30

A Sharon Tate-gyilkosság kitervelőjeként és irányítójaként is ismert Charles Manson 83 éves volt.
Trump visszatette Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájára

2017. november 20. hétfő 18:22

Újabb szankciók jönnek Phjongcshang atomprogramja miatt.

Hétfőn kiderült, mi a közös Merkelben és Mugabéban

2017. november 20. hétfő 18:20

És az is, mi a különbség. Kishírek a nagyvilágból.

A KSH döbbenetes adatai - Tényleg nagy a baj a népességgel

2017. november 20. hétfő 18:15

Az első népszámlálás óta még soha nem volt ilyen rossz a mutató.
Meghalt Konkoly István volt megyéspüspök

2017. november 20. hétfő 18:11

Hétfőn, életének 87. évében hunyt el a nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök.
Lengyelül mutatja be A Meztelen Bohócot a Recirquel

2017. november 20. hétfő 18:00

November 21-én a Lódzi Nagyszínházban vendégszerepel a Recirquel a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A Meztelen Bohóc című előadás a társulat legmonumentálisabb, egész estés újcirkusz darabja, amely a világ számos országában aratott már szakmai és közönségsikert. A társulat jóvoltából a produkciót most lengyelül tekintheti meg a lódzi közönség - tájékoztatta a Balassi Intézet az OrientPress Hírügynökséget.


Droglaborokat bombázott az amerikai légierő Afganisztánban

2017. november 20. hétfő 17:52

Az Egyesült Államok légiereje hétfőre virradóra kábítószerek előállítására használt laboratóriumokat bombázott Afganisztánban, most először terjesztette ki erre az ágazatra is a radikális iszlamista tálibok elleni műveleteket – közölte John Nicholson tábornok, a dél-ázsiai országban állomásozó amerikai erők főparancsnoka.

Nicholson az afgán vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a déli fekvésű Hilmend tartományban az afgán hadsereggel közösen véghez vitt művelet a tálibok pénzügyi bevételi forrásait célozta Donald Trump amerikai elnök augusztusban meghirdetett új afganisztáni stratégiájának részeként.

Hilmend – az iszlamista lázadók fellegváraként – központja az afganisztáni máktermesztésnek, amely 80-90 százalékát adja a világszerte előállított ópiumnak. A tálibok nemcsak megadóztatják a máktermesztést, de a kábítószer-csempészetből is kiveszik a részüket, ami eltérő becslések szerint mintegy 400 millió dolláros éves bevételhez juttatja őket. Úgy tudni, újabban a drogelőállításba is beszálltak.

A tábornok szerint a tálibok egyre inkább bűnszervezetként kezdenek működni.

“Azért harcolnak, hogy továbbra is bevételhez juthassanak a kábítószer-kereskedelemből, illetve más bűncselekményekből” – fűzte hozzá.

Kari Juszuf Ahmadi, a tálibok szóvivője cáfolta, hogy a Nicholson által említett térségekben drogtermelés folyna. Állítása szerint az Egyesült Államok így próbálja elrejteni, hogy valójában polgári személyek ellen hajtott végre légicsapásokat.

Hilmend tartomány egy névtelenséget kérő tisztségviselője elmondta: a bombázásoknak feltehetőleg civilek is áldozatul estek. “A legtöbben, akik ilyen gyárakban dolgoznak, civilek” – tette hozzá.

Az ENSZ kábítószer-ellenőrzési és bűnmegelőzési hivatalának (UNODC) Afganisztánról szóló éves jelentése szerint 2017-ben rekordmennyiségű, 9000 tonna – a heroin alapanyagául is szolgáló – ópiumot állítottak elő az országban.

Forrás: MTI/dpa/AP/Reuters


Az utcai művészet ereje a zűrös negyedben - Fotógaléria

2017. november 20. hétfő 17:44

Korábban ez a hely véres csatatér volt a bandák, nepperek és a katonai, kormányzati szervek között.
Még egy hónapig lehet pályázni az Európa Kulturális Fővárosa címre

2017. november 20. hétfő 17:40

December 20-ig küldhetik be pályázatukat az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) azok a hazai települések, amelyek pályázni kívánnak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre - emlékeztetett közleményében a Kultúráért Felelős Államtitkárság.


Ami Merkelnek fáj, az Európának is fáj

2017. november 20. hétfő 17:29

Csúszhatnak az uniós reformtervek és hónapokra béníthatja a német EU-politikát a koalíciós tárgyalások bedőlése. De vannak, akik örülnek, hogy így alakultak a dolgok.

Lassan egy éve kiemelt járás Zalaegerszeg

2017. november 20. hétfő 17:20

2011. óta több lépésben folyik az államigazgatás szervezeti átalakítása ? mondta el az OrientPress Hírügynökségnek Pék Patrícia, a Zalaegerszegi Járási Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője. Ennek a folyamatnak egyik eleme a járási hivatalok 2013. évi megalakítása, az új típusú kormányablakok országos hálózatának kialakítása, majd egy 2016. évi kormányhatározat alapján a járási hivatalok megerősítése. 2017. január 1. napjától a megyeszékhely járási hivatalok kiemelt járási szerepkörbe emelkedtek.


"Hazudik" - Az LMP akciózott Németh Szilárd beszéde alatt a Parlamentben

2017. november 20. hétfő 17:16

Szembesítették - igaz hátulról - a sorosozó politikust az igazmondás szükségességével.
Teherautó-adomány Kárpátaljára a kormánytól

2017. november 20. hétfő 17:01

Egy görögkatolikus parókus meg is áldotta a járműveket.
Tízéves program indult a szakképzési intézmények felújítására

2017. november 20. hétfő 17:00

Tízéves intézményfejlesztési programot indított az iskolák felújítására a kormány idén, miután a minőségi szakképzés amellett, hogy felkészíti a tanulókat arra, hogy a felgyorsuló világban is megállják a helyüket, azt is jelenti, hogy a huszonegyedik századhoz illő környezetben tanulhassanak ? mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola új épületének átadó ünnepségén.


Patthelyzet alakult ki a német kormányalakítás körül

2017. november 20. hétfő 16:58

A koalíciós egyeztetések kudarca ellenére tovább kell törekedni arra, hogy megalakuljon Németország következő kormánya – hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier német államfő hétfőn Berlinben.

A szövetségi elnök hivatalában tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott egyeztetések sikertelensége révén példátlan helyzet állt elő.

Közvetve elutasította az új választások kiírását, mint mondta, a választóktól kapott mandátumot “nem lehet csak úgy egyszerűen visszaadni”. Aki felhatalmazást kér a választóktól és meg is kapja, az “nem térhet ki a felelősségvállalás elől”, és nemcsak saját választóinak tartozik felelősséggel, hanem a közjót kell szolgálnia.
Aláhúzta: Németországban, de külföldön is, “különösen európai szomszédságunkban nagy lenne az értetlenség és az aggodalom, ha a politikai erők éppen Európa legnagyobb és gazdaságilag legerősebb országban nem tennének eleget felelősségüknek”.

Berlin, 2017. november 20. Frank-Walter Steinmeier német államfő sajtótájékoztatót tart a berlini államfői rezidencián 2017. november 20-án, miután a kormányalakítással megbízott Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós tárgyalások kudarcáról tájékoztatta őt. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Berlin, 2017. november 20.
Frank-Walter Steinmeier német államfő sajtótájékoztatót tart a berlini államfői rezidencián 2017. november 20-án, miután a kormányalakítással megbízott Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a koalíciós tárgyalások kudarcáról tájékoztatta őt. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Bejelentette, hogy a kormány megalakítása érdekében megbeszéléseket kezd a szövetségi parlament (Bundestag-) azon pártjainak vezetőivel, amelyeknek programja nem zárja ki a kormányzati együttműködést. Szavai alapján valószínűleg a jobbközép CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek, vagyis a Jamaica-formátum tagjai mellett a CDU/CSU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőivel kezdeményez tárgyalást.

Frank-Walter Steinmeier hozzátette, hogy megbeszélést folytat majd a többi alkotmányos szerv vezetőjével, így a Bundestag és a törvényhozás tartományokat képviselő háza, a Bundesrat elnökével és az alkotmánybíróság elnökével.

  • Bonyolult folyamat előtt áll Németország
Az újbóli választásokat az alaptörvény szerint kancellárválasztásnak kell megelőznie. Mindenekelőtt a szövetségi elnöknek kell jelölnie valakit a kancellári tisztségre. A jelölt akkor lehet kancellár, ha a Bundestag több mint fele megszavazza.

Ha a szövetségi elnök által javasolt politikus nem kapja meg a többség támogatását, akkor kezdődik a második választási szakasz. A Bundestagnak két hete van, hogy abszolút többséggel megegyezzen a kancellár személyéről. A választások és kancellárjelöltek száma korlátlan. Ha azonban ebben a két hétben sem sikerül többséggel kancellárt választani, elkezdődik a harmadik választási szakasz.

Ekkor már a relatív többség is elegendő. Azt választják meg, aki az összes jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta. Ezután ismét a szövetségi elnök kezében a döntés. Ha valakit csak relatív többséggel választanak meg, a szövetségi elnök kinevezheti egy kisebbségi kormány kancellárjává, de fel is oszlathatja a parlamentet. Ekkor 60 napon belül meg kell történnie az újabb választásoknak.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetése a kormányzati együttműködésről több mint négy hétig folytatott tárgyalás után, hétfő hajnalban fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból, arra hivatkozva, hogy nem volt elég bizalom és közös pont a négy párt között.

Forrás: MTI


Új járatokat indít a Wizz Air London-Lutonból

2017. november 20. hétfő 16:58

Jövőre új útvonalakat nyitnak.
Baji Balázs a Budapesti Honvédnál folytatja pályafutását

2017. november 20. hétfő 16:55

A 28 éves gátfutó úgy érezte, további fejlődése érdekében eljött az ideje a váltásnak.
Több pénz jut a bölcsödeépítésekre

2017. november 20. hétfő 16:40

Egy törvénymódosítási javaslat értelmében megemelnék a bölcsődékbe és a mini bölcsődékbe a más településről felvehető gyermekek számát 2018. január elsejétől - közölte az OrientPress kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 104. Kormányinfón. Eközben az önkormányzatok számára kedvezőbbé válik az intézmények fenntartása és újabb forrásokat biztosítanak bölcsődék kialakítására is.


Amerikai díj a BUDAPEST NOIR zenéjéért

2017. november 20. hétfő 16:20

Pacsay Attila nyerte a legjobb külföldi filmzene díját a BUDAPEST NOIR-ért a Hollywood Music in Media Awards-on Los Angeles-ben.


Kell-e nekünk euró? - Megkérdezték a népet

2017. november 20. hétfő 16:08

Vértes András arra figyelmeztet, hogy Európában a lényeges döntések az "euró klubban" dőlnek el.
Olcsóbb lesz a tankolás, és nem fillérekkel

2017. november 20. hétfő 16:01

A benzin és a gázolaj ára is mérséklődik, nem egyenlő mértékben.
Új fákat kap a Városliget

2017. november 20. hétfő 16:00

Alapos előkészítő munkák és kiterjedt társadalmi egyeztetéseket követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkjának kert- és tájépítészeti megújításának első üteme. Ennek keretében elkezdik az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását is, amelynek első lépéseként összesen 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültetnek el. Az első ütem munkálatai során további fatelepítésekre is sor kerül majd, jövő év tavaszáig összesen 67 fa lel új otthonra a Városligetben.


Hűha - Amikor László Petra és a Jobbik összecsap

2017. november 20. hétfő 15:48

Volner János szerint a menekültrugdosó asszony megint nem bírt magával.
Átadták a megújult Európa Ligetet az I. kerületben

2017. november 20. hétfő 15:40

A Budavári Önkormányzat saját forrásból újította meg az évek óta romosan álló Európa Ligetet. A Bécsi kapu mellett található park, ami egy remek találkozási pont, ezentúl a kerületi iskoláknak és az itt élőknek ad sportolási lehetőséget ? tájékoztatott közleményében a hivatal.


"Az illiberális állam legfőbb vesztesei a gyermekek"

2017. november 20. hétfő 15:33

A kis magyar polgárokat védeni hivatott rendszer súlyosan alulfinanszírozott, "a széleken" lényegében nem is működik.
Médiakampány indult a gyógyszermellékhatások bejelentéséért

2017. november 20. hétfő 15:20

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak ? tájékoztatott közleményében a társaság.


A német államfő elutasította az új választások kiírását

2017. november 20. hétfő 15:11

Tárgyalásokat kezd a pártokkal, hogy létrejöhessen az új kormány.

X-Faktor - Kiderült, ki váltja a fináléra Kiss Ramónát

2017. november 20. hétfő 15:09

A műsorvezető-színésznő ugyanis celeb lesz, akit ki kell menteni.
December közepétől igénybe vehető az angyalbefektetői adókedvezmény

2017. november 20. hétfő 15:00

A kedvezmény lehetővé teszi, hogy a vállalkozásban szerzett részesedés bekerülési értékével a befektetők csökkenthessék a társasági adó alapjukat - olvasható a Digitális Jólét Program Titkársága által küldött közleményben.


Meghalt Kállay Géza, az "ELTE legmelegszívűbb tanára"

2017. november 20. hétfő 14:51

Az irodalomtörténész három nappal 58. születésnapja előtt, hirtelen távozott.
Takarnet-karbantartás lesz december 8-án

2017. november 20. hétfő 14:40

A Takarnet rendszer karbantartása miatt december 08-án pénteken 14.00 és 20.00 óra között a Takarnet-rendszer egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők - írja a BFKH Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály.


Kémkedéssel vádolnak egy ukrán újságírót Fehéroroszországban

2017. november 20. hétfő 14:38

A KGB szerint Sarojko kémhálózatot épített ki fehérorosz állampolgárok beszervezésével.
Gyurcsány Ferenc is hívhatja telefonon

2017. november 20. hétfő 14:28

"Ne szavazhasson, aki soha nem élt Magyarországon."
November 18-án rendezték meg a III. Erzsébet-bált

2017. november 20. hétfő 14:20

A GödöllŐsz Fesztivál lezárásaként november 18-án rendezték meg a III. Erzsébet-bált a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az est bevételét minden évben jótékony célra fordítják, idén a Habsburg Eilika Alapítvány munkáját támogatták ? közölte Gémesi György polgármester.


Sikerrel zárult a XIV. Kormánytisztviselői Véradó Hét Tolnában

2017. november 20. hétfő 14:00

A Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdon, Dombóváron és Tamásiban hirdetett véradási lehetőséget munkatársai részére - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal.


180 millió gyereket fenyeget a mélyszegénység

2017. november 20. hétfő 13:40

A világon élő 2,2 milliárd gyermekből minden 12. életminősége jelentősen visszaesett.
Tűz - Családot menekítettek ki a rendőrök Tápiószelén

2017. november 20. hétfő 13:30

Az anya telefonált, hogy ég a házuk és családtagjaival az emeletre menekültek.
Egyre biztonságosabb autózni az EU útjain

2017. november 20. hétfő 13:29

Magyarországon két év növekedés után esett tavaly az egy főre jutó halálos áldozatok száma.

Junior Prima-díj - Átadták a sajtó kategória elismeréseit

2017. november 20. hétfő 13:24

Tavaly férfitöbbség volt a díjazottak között, most kizárólag nők nyerték el az elismerést.
Tanárokat gyanúsítanak a török puccskísérletben való részvételért

2017. november 20. hétfő 13:20

Újabb 107 korábbi tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot hétfőn a török fővárosban, Ankarában és környékén azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a tavaly nyári puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal ? jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.


Öngyilkos lett egy katona lőgyakorlat közben

2017. november 20. hétfő 13:06

A Honvédelmi Minisztérium (HM) egyelőre nem erősítette meg az értesülést.
Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum

2017. november 20. hétfő 13:00

Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, hagyatéka él és folytatásra vár a Kárpát-medencében ? mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészről elnevezett budapesti központ és archívum hétfői megnyitóján.


Megújult a NAK applikációja

2017. november 20. hétfő 12:40

A NAK APP 2.0 projekt első fázisának köszönhetően az eddig csak a köztestület internetes portálján elérhető szolgáltatások immár mobil környezetben is megjelennek. Az alkalmazás Android operációs rendszert használó telefonokra a Google Play áruházból, iPhone készülékekhez pedig az App Store-ból ingyenesen érhető el. A NAK applikációjának további fejlesztése 2018-ban várható.


Nógrádi: Merkel meggyengült

2017. november 20. hétfő 12:20

Azzal, hogy kudarcba fulladtak a kormányalakítási egyeztetések Németországban, Angela Merkel kancellár meggyengült ? mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.


600 milliót csaltak el csokikereskedők

2017. november 20. hétfő 12:17


Több mint száz korábbi tanár ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

2017. november 20. hétfő 12:03

A hétfői rendőrségi műveletben 51 embert már előállítottak.
Csodálatos fotókiállítás nyílt a Hevesi-sík madarairól

2017. november 20. hétfő 12:00

A Mezőszemerei Civil Egyesület az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő civil szervezetek számára természetismereti program megvalósítására kiírt szakmai pályázatán nyert összegből, valamit az önkormányzat támogatásával nyitott csodálatos természetfotó-kiállítást a mezőszemerei faluházban.


Megint cementtel öntötték le az örök lángot a kijevi Dicsőség parkban

2017. november 20. hétfő 11:55

Ismeretlen tettesek ismét leöntötték cementtel és így eloltották hétfőn a második világháborúban elesett szovjet katonák emlékére létesített örök lángot a kijevi Dicsőség parkban.
Rugalmas biztosításokkal szólíthatók meg a fiatalok

2017. november 20. hétfő 11:40

A 18-39 évesek mintegy kétharmadának tetszik a rugalmas vagyonbiztosítás, döntő többségüknek pedig a mobil applikációval köthető lakásbiztosítás. Ennek a generációnak a hatékony megszólítását szolgálta a Magyar Biztosítók Szövetségének esettanulmány versenye, amelynek győztes pályamunkája online marketing, valamint oktatási ötletekkel hozná közelebb saját nemzedékéhez a biztosításokat ? derül ki a MABISZ sajtóközleményéből.


Megúszta a börtönt a kutyakozmetikus, aki hajszárítóval vert halálra egy ebet

2017. november 20. hétfő 11:31

Megúszta a börtönt a melbourne-i kutyakozmetikus, aki tavaly munka közben falhoz vágott, majd hajszárítóval halálra vert egy kutyát.
"A kormány videojátékokra fordíthatja a rákos betegektől elvont 2 milliárdot"

2017. november 20. hétfő 11:27

Liberálisok: az eltékozolt milliárdok mögött egyéni gazdasági és lobbiérdekek állhatnak. Cáfol az Emmi.
Novák Katalin: egyre népszerűbb a csok

2017. november 20. hétfő 11:20

Egyre népszerűbb a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ma már minden hatodik ingatlanvásárlásnál csok-ot vettek igénybe ? mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.


Legalább 20 ember meghalt egy pakisztáni buszbalesetben

2017. november 20. hétfő 10:16

Kisbusznak ütközött egy teherautó. A busz felborult, majd a teherautó összepréselte.
Lejárt a Mugabénak adott határidő

2017. november 20. hétfő 10:00

Korábbi hírek szerint a zimbabwei elnök már kész volt a lemondásra, de ez mégsem történt meg.

Meghalt Charles Manson

2017. november 20. hétfő 07:17

Az Egyesült Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa 83 éves volt.

Meghalt Charles Manson, Amerika leghírhedtebb szektavezére és tömeggyilkosa

2017. november 20. hétfő 07:13

1971 óta ült a Sharon Tate-gyilkosságért, de előtte is többet volt rács mögött, mint kint. Erőszakos piti rablóként és tolvajként kezdte, majd hippiszektát csinált Kaliforniában, amit pár év alatt gyilkolóosztaggá alakított egy Beatles-szám ihlette lázálom miatt. Hatása óriási a popkultúrára. 83 éves volt.

Erős földrengés és szökőár a Csendes-óceánon

2017. november 20. hétfő 05:24

Az új-kaledóniai Loyalty-szigetektől 80 kilométerre.

Összeomlott Merkel tervezett koalíciója

2017. november 20. hétfő 01:12

Kilépett a koalíciós tárgyalásokból az egyik párt, ezzel elszállt az esély a parlamenti többséget jelentő szövetségre. Merkel az államfőhöz megy beszámolni a tárgyalások kudarcba fulladásáról. Kisebbségi kormányzás, vagy új választás is jöhet Németországban.

A tűz, ami megrengette a brit monarchiát

2017. november 20. hétfő 00:34

25 évvel ezelőtt gyulladt ki a Windsori kastély. A herceg saját kezűleg mentette, ami menthető, a festmények őre szívrohamot kapott. Senki nem halt meg, de a királyi család élete örökre megváltozott.

Legalább tizenöten meghaltak egy marokkói ételosztáson

2017. november 19. vasárnap 20:52

Óriási lökdösődés alakult ki a 4000 forint értékű segélycsomagokért.
Az egész világot meglepte: nem mondott le Mugabe

2017. november 19. vasárnap 20:35

Robert Mugabe a hadseregtől kapott ultimátum ellenére nem mondott le. Zimbabwe diktátora 37 éve van hatalmon, napok óta fogy körülötte a levegő.

Újabb árulkodó műholdképek kerültek ki Észak-Koreából

2017. november 19. vasárnap 17:50

A tengeralattjáróról indítható rakétáik fejlesztésére utalnak az új képek.

 
fel az oldal tetejére
© 2007-2010 Milliolap.hu | Partnerprogram | Felhasználási feltételek | E - mail | Hozzáadás a kedvencekhez |